Reactie

Ongeveer een jaar geleden kwam onze dochter voor ons plotseling, met o.a. paniekaanvallen thuis te zitten. Onze dochter was toen 13 en zat in gymnasium 2. Nog diezelfde dag hebben we contact gehad met onze huisarts en hij adviseerde ons contact te zoeken met een specialist in hoogbegaafdheid omdat hij sterk het vermoeden had dat de klachten daarmee te maken konden hebben. Vervolgens zijn we (gelukkig) zeer snel in contact gekomen met Praktijk De Poel

Het allereerste gesprek was zo fijn; we kregen inzicht wat er met onze dochter gebeurde en waarom. Ook het inzicht over ons eigen gedrag en oorzaken en consequenties daarvan was enorm verhelderend. Al snel werd duidelijk dat onze dochter te maken had met een bore-out in de puberleeftijd. Door structurele onderkenning in haar hoogbegaafdheid en een extreem hoog IQ (145+) en de combi met haar faalangst en perfectionisme is ze op 13 jarige leeftijd bij de enkels afgeknapt en kon vanaf dat moment niet meer functioneren.

Praktijk De Poel is met onze dochter een intensief traject gestart waarbij in eerste instantie de focus lag op het welzijn en welbevinden van onze dochter, haar weer terug te krijgen in een sociale omgeving (o.a. school) en uiteindelijk haar tools te geven om met haar hoogbegaafdheid en bijbehorende karaktereigenschappen om te gaan.

Wat ik waardeer in Praktijk De Poel is de enorme betrokkenheid en pragmatische no-nonsense instelling. De vinger wordt op de zere plek gelegd en de juiste therapie wordt ingezet. Daarnaast schuwen ze geen confrontatie waar nodig. Ook zijn we ondersteund in de gesprekken met school. Daardoor hebben we een stukje maatwerk kunnen afstemmen wat mede bijdraagt aan de ontwikkeling van onze dochter. Het zijn allemaal losse puzzelstukjes die uiteindelijk een geheel vormen. De hulp en kennis van Praktijk De Poel is daarbij zeer belangrijk voor ons geweest.

Als gezin hebben wij ook veel baat bij de ondersteuning. Het hebben van iemand die weet welke stappen genomen kunnen worden is heel fijn. De bore-out die onze dochter had lijkt qua symptomen op een burnout (paniekaanvallen, hartkloppingen, oververmoeid, depressief). In eerste instantie waas de focus om onze dochter "weer in de benen te krijgen", daar hoorde bijvoorbeeld op een bepaald moment de terugkomst op school bij. Dat ene uurtje in de week was echter zo zwaar voor haar, dat we vaak getwijfeld hebben of dat de juiste weg was. Juist iemand die dan scherp kan beoordelen wanneer de grenzen in zicht komen en die kan bewaken, is voor ons heel belangrijk geweest.

Onze dochter heeft aan haar begeleider een persoon aan wie ze alles kwijt kan zonder daarbij veroordeeld te worden en die een stuk inzicht en hulp kan geven hoe om te gaan met haar hoogbegaafdheid. Die persoonlijke klik is belangrijk.

Op dit moment gaat het erg goed. Onze dochter zit beter in haar vel dan ooit daarvoor, ze krijgt steeds meer zelfvertrouwen en is niet meer zo vlak in haar emoties zoals ze voor de bore-out wel was. Met school hebben we ook goede afspraken kunnen maken. Wanneer het even niet gaat kan ze een bijtank-moment inlassen, ze gaat versneld en verbreed door de lesstof en ze mag parallel aan gymnasium 5+6 gaan deelnemen aan het pre-university programma van de UT.

Wat ben ik blij dat we in contact zijn gekomen met Praktijk De Poel, en niet de fout hebben gemaakt om bijvoorbeeld solitair de paniekaanvallen te laten behandelen. Ik weet nu dat het behandelen van solitair de symptomen geen oplossing biedt, maar ruimte geeft voor andere problematieken. Het is zo belangrijk om vanuit de basis van hoogbegaafdheid naar de persoon zelf te kijken en te beoordelen waar hulp en ondersteuning nodig is, en dan vervolgens een goede HB-begeleider met een "sixth sense" erbij te hebben.

@ de begeleider vanuit Praktijk De Poel: bedankt voor je hulp en betrokkenheid, ik noem je wel eens gekscherend onze reddende engel, maar ik meen dat ook echt. Ik had niet geweten hoe we het anders hadden moeten aanpakken en vrees waar we dan hadden gestaan zonder jouw hulp.'

Groetjes, een liefhebbende en bezorgde moeder.

Meer reacties
Anoniem
We waren al enige maanden op zoek naar begeleiding voor onze vermoedelijk hoogbegaafde zoon, die al een tijdje niet lekker in zijn vel zat ...
Lees verder
Pijltje naar rechts
Marije
Wij hebben onze zoon van destijds vier jaar aangemeld bij Praktijk De Poel i.v.m. gedragsproblemen, sombere gedachten ...
Lees verder
Pijltje naar rechts

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

Verwijzing
Pijltje naar rechts